Hoppa till innehåll

Del 9: Bitcoins, Deep web och DarkNet

Bitcoins: är en digital valuta vars huvudsyfte är att möjliggöra betalningar över internet utan att man behöva gå genom exempelvis en bank. Jag kommer inte gå in på exakt hur matematiken bakom Bitcoins fungerar, vi nöjer oss med att konstatera att den fungerar, men jag skall ge en intuitiv uppfattning kring nyttan med en digital valuta. I grunden fungerar Bitcoins på samma sätt som exempelvis guld men eftersom den är digital så är den mycket lättare att transportera och handla med. Den mängd Bitcoins som finns tillgänglig styrs inte av en centralbank utan den ökar enligt en på förhand bestämd mängd varje år. Detta gör att Bitcoins inte har någon som helst inflationsrisk. Eftersom ägandet är decentraliserat, faktum är att systemet existerar simultant(!) hos hundratusentals personer över hela världen, så det finns ingen enskild person eller företag en regering kan utöva påtryckning emot för att påverka systemet. Detta gör att Bitcoin både är fri från statlig reglering samt fri från påverkan av opportuna politiker. Utöver detta så finns det en stor fördel i att systemet även är fritt från banker eller andra clearinghus i och med att alla transaktionskostnaderna – ofta betala man några hundra för att flytta pengarna mellan Sverige och utlandet – i princip är noll. Även transaktionstiderna sjunker från mellan 2 till 3 bankdagar till några minuter. Det kan även underlätta att tänka på Bitcoins på samma sätt som när du svischa över pengar mellan olika bankkonton fast i stället för att du blandar in en bank skickar du ”kontanter” direkt mellan era plånböcker. Detta gör att transaktionen blir betydligt svårare att spåra på samma sätt som det är svårt att spåra kontantköp. Det finns dock vissa problem med Bitcoins och jag rekommenderar den som vill investera en större summa pengar att göra sin egen research.

Bitcoins och anonymitet: eftersom alla transaktioner med Bitcoins registreras offentligt, annars kan systemet inte hålla koll på vem som har vilka Bitcoins, så krävs det vissa försiktighetsåtgärder för att kunna upprätthålla en rimlig nivå av anonymitet. Jag kommer inte gå in närmare på det utan hänvisa till två guider som du kan hitta här och här.

 

Deep web: är bara ett samlingsnamn för den del av internet som inte är indexerad av någon sökmotor vilket betyder att man inte kan hitta dem genom att exempelvis googla på dem. Enligt Wikipedia så är den icke indexerade delen ungefär 4 000 till 5 000 gånger större än den indexerade delen (surface web).

DarkNet: är en liten undergrupp (subgroup) till Deep Web och kan inte nås av den som använder sig av en vanliga webb-browsers likt Firefox och Chrome. För att komma åt Dark web måste man använda den tidigare nämnda TOR-browsern vilket i princip gör hela DarkNet anonymiserat. TOR-nätverket togs ursprungligen fram av den amerikanska armen för att möjliggöra för deras agenter i olika länder att dela med sig av hemlighetsstämplad information, utan att avslöja sin position och identitet. Tids nog började även politiska dissidenter och visselblåsare att använda sig av TOR. Det var dock bara en tidsfråga innan kriminella skulle börja dra nytta av den nästan totala anonymiteten TOR-nätverket erbjöd. En av de första, och mest kända, var Silk Road, en ”black market” som startade i januari 2011 där alltifrån droger, vapen och stöldgods kunde köpa sida vid sida med tjänster som hacking, prostitution och till och med mord. Allt kunde betalas med Bitcoins. För en intressant dokumentär se ”The Silk Road: The Rise and Fall of the World’s Largest Online Black Market”. I takt med att integritet och anonymitet börjar bli viktigare för fler och fler människor så fortsätter Darknet att växa och bli mer mainstream. Exempelvis har flera stora tidningar tipslådor där, politiska bloggar men även företag som Facebook som numera tillåter att du loggar in anonymt genom Darknet. För ett intressant och roligt TED-talk om Darknet se här och för ett avsnitt av Kalla fakta, se här.

Publicerat iIT-säkerhet
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x