Hoppa till innehåll

Del 5: Antivirus och Anti-Malware

Det finns en rad olika Virus, Trojaner och Maskar, som kan infektera din dator. Det bästa sättet att skydda sig emot dem är att använda sig av ett antivirusprogram som, namnet till trots, ger ett ganska gott skydd mot samtliga. Detta kan kompletteras med bl.a. ett Anti-Malware program och ytterligare några program som kan genomföra säkerhetskontroller på din dator. För den som är intresserad av skillnaden mellan Virus, Trojaner och Maskar finns det en utmärkt och lättläst genomgång här.

Att ladda ned:
Avasta Antivirus: är ett gratis men framförallt bra antivirus program som bara är att ladda ned och installera. Det enda du behöver göra efteråt är att inaktivera ”Avasta Online Security”. Detta gör du genom att skriva in ”about:addons” i adressfältet (där du skriver www… i vanliga fall) och trycka Enter, sedan klicka du på ”Extensions” och sedan inaktivera ”Avasta Online Security”. Om du inte gör detta kommer den hamna i konflikt med dina andra plug-ins vilket kommer göra att din webbläsare långsammare.
– Efter du har installerat programmet ser du till att den är uppdaterat innan du kör en fullständig scanning av din dator

AdwCleaner: är ett gratis Anti-Malware program som tar bort ex. Adware (ads softwares), PUP/LPI, Toolbars, Hijackers etc. Kort och gott kan man säga att den försöker hitta oönskad skadlig kod och sedan ta bort den från din dator. Se till att den är uppdaterad och kör en fullständig scanning av din dator

TDSSKiller: är ett program som letar upp och tar bort Rootkit vilket är ett program som kan hjälpa till att gömma Malewares i din dator. Ladda ned och scanna din dator.

AuditMyPC: är ett test av för att se att det inte finns några onödiga öppningar i din dators brandvägg. Om du mot förmodan hittar en onödig öppning kan det vara ett tecken på att du har någon form av skadlig kod på din dator som använder den öppningen för att kommunicera information om dig till en tredje part.

Qualys BrowswerCheck: Gör bl.a. en säkerhetskontroll av din webbläsare (Firefox), dess plugins samt en rad andra systemkontroller.
– Scanna genom att använda ”Scan without installing plugin

Publicerat iIT-säkerhet
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x