Hoppa till innehåll

Del 1: Introduktion till IT-Säkerhet

Allt fler människor börjar få upp ögonen för den omfattande datainsamling de är föremål för. Företag som Facebook och Twitter samlar in stora mängder information kring deras användares intressen och preferenser. Information som de sedan säljer vidare till sina annonsörer för att de skall kunna skräddarsy vilken reklam de skall rikta emot dem. Microsoft och Apple samlar på sig information som ex. var du bor, jobbar, handlar, hur, när och vad du använder din dator/mobil/surfplatta. Google och Bling samlar information kring dina surfvanor och intressen beroende dina sökord och vilka sajter du läser på. Detta slås givetvis samman med information som samlats in från andra tjänster likt Youtube, Skype och Gmail. Underrättelsetjänster som Försvarets Radioanstalt (FRA) och Amerikanska National Security Agency (NSA) bedriver aktiv- och passiv signalspaning emot miljontals av sina egna och andras medborgare i jakt efter terrorister, politiska oliktänkare och andra som de uppfattar som subversiva element. Din internetleverantör måste enligt EU-direktiv spara allting du gör på nätet, något de givetvis har tillgång till, och lämna ut det vid en myndighetsförfrågan. För att du skall förstå vidden av det hela så registreras det någonstans just nu att du läser det här inlägget.

När privat information om dig finns i rätta händer är detta vanligtvis inga problem. Du har förmodligen inget emot att din läkare har tillgång till din sjukjournal men det skulle förmodligen inte känna dig lika bekvämt med att din arbetsgivares hade tillgång till den, eller din före detta partner, eller en journalist. Detta är värt att ha i åtanke för lika väl som ett företag eller en myndigheter kan skapa profiler som innehåller dina privata politiska- och/eller sexuella preferenser så kan vem som helst med rätt kunskaper göra det. Detsamma gäller dina privata konversationer som du har med dina vänner och partner, om och vad du skriver ”anonymt” på forum, eller om du försöker avslöja korruption och missförhållanden på din arbetsplats. Utöver detta tillkommer givetvis olika typer av skadlig kod exempelvis olika typer av virus och Malware, hackerattacker, läckta lösenord och kort-/identitetsstölder med mera, något som också är regelbundet förekommande idag.

Syftet med dessa texter är att visa hur du med ganska enkla medel kan återta kontrollen över din integritet, hur du kan skydda dig emot skadlig kod, hackerattacker samt hur du bör gå tillväga om du vill vara, och förbli, anonym på nätet.

Upplägget ser ut som följer:
Del 2
: Nödvändiga Baskunskaper
Del 3: Integritet
Del 4: Gör din Web Browser bättre och säkrare
Del 5: Antivirus och Anti-Malware
Del 6: Lösenord, Kryptering och Wipe
Del 7: Hur du blir anonym på internet
Del 8: Hur du kommunicerar anonymt
Del 9: Bitcoins, Deep web och DarkNet
Del 8: Summering och avslutning

För den som inte låter sig nöjas med detta finns ytterligare två bra och grundliga introduktionstexter här:
IT-säkerhet för privatpersoner
Digitalt Självförsvar – en introduktion

Publicerat iIT-säkerhet
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x